Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ



Η αναρτηση αυτη εγινε δια 1η φορα στις 7 Ιουλιου 2012.Στο πνευματης παραμενει ιδια,δεν εχει αλλαξει τιποτα.Αν δεν υπαρξει κερδοφορια ,τοτε ευκολα βρισκουμε τους χαμενους που ειναι δυο

1ον  οι κατοχοι τραπεζικων μετοχων,τραπεζων χωρις κερδοφορια

2ον το Ελληνικο δημοσιον[κατεπεκταση οι φορολογουμενοι.Οι τραπεζες ,δεν μπορουν να μεινουν Κρατικες λογω Ευρωπαικης Ενωσης και της νομοθεσιας περι κρατικων μονοπωλιων,επομενως αναγκαστικα θα πουληθουν οσο-οσο  και αν πουληθουν  με τις σημερινες τους υποχρεωσεις.

κερδισμενοι  θα ειναι αυτοι που θα αγορασουν τις καθαρες νεες τραπεζες και φυσικα δεν θα ειναι στο χρηματιστηριο[εισηγμενες..Η σημερινη διαπραγματαευση,αποτελει προκληση θεσμων και νομων.Η αγορα στο θεμα αυτο  ειναι  κανονικο //καζινο//Το 10% που θελουν να παει στους σημερινους μετοχους ,ειναι ακριβως δια αυτο τον λογο.Ειναι το ελαχιστον ποσο που επιτρεπει ο νομος σαν διασπορα  δια να ειναι εισηγμενη μια εταιρια.

savil 24-11-2012

Εχω μιλησει  πολλες φορες δια τις Τραπεζες.Αλλη μια δεν βλαπτει.
Ολες οι τραπεζικες μετοχες,εχουν χασει την αξια τους και δεν αντιπροσωπευουν τιποτα σαν περιουσιακο δικαιωμα,και ειδικοτερα σε ολες αυτες τις τραπεζες που εχουν χασει το 100% των ιδιων τους κεφαλαιων.Οι μετοχες κατα ενα παραξενο τροπο ,στην ουσια διαπραγματευονται ως δικαιωματα στους κομιστες ,σε μελλοντικη αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου.
π.χ ας παρουμε σαν παραδειγμα την Εθνικη τραπεζα.Σημερα ξερουμε ποσα χρηματα θα γινει αυξηση στο μετοχικο κεφαλαιο ειναι 6,9 δις ευρω.Αυτα εχουν δοθει ως σημερα και με αυτα τα στοιχεια μιλω. επομενως  σε καθε υπαρχουσα μετοχη σημερα[στην ουσια δικαιωμα] αντιστοιχουν 6900/956,09=7,22 ευρω.
Σαν συνολο ειναι αυτο και παραμενει σταθερο ,ανεξαρτητα αν κοπει σε μικροτερα κοματια η οχι.
Ενας που αγοραζει σημερα μια μετοχη π.χ 1,38 ευρω ,θα πρεπει να γνωριζει ,οτι η μετοχη που θα παρει στο μελον θα του κοστισει 7,22+1,38=8,6 ευρω.
αυτο θα ειναι στην ουσια το συνολικο κοστος σαν σκεψη δουλειας .Αυτο το ποσον δια να αντεξει και να διατηρηθει στο ταμπλο,θα πρεπει να υποστηριζεται με κερδοφορια απο την Τραπεζα.Αν δεν υποστηριζεται ,απο την αναλογη κερδοφορια ,δεν θα παραμεινει στο ταμπλο και θα χασει αξια.Αν ανιθετα εχει μεγαλη κερδοφορια η εταιρια ,τοτε μπορει και να υπερβει αυτη την τιμη.Επομενως Κριτηριον αποφασεων ειναι η μελλοντικη κερδοφορια της εταιριας.
Αληθεια ποση πρεπει να ειναι η κερδοφορια της εταιριας ,ετσι ωστε τα 8,6 ευρω να μπορουν να σταθουν στο ταμπλο.
Η απαντηση ετσι απλα και χωρις λεπτομερειες ειναι 822 εκ ευρω καθαρα κερδη μετα την φορολογια και τα δικαιωματα μειοψηφιας.
Επαναλαμβανω,πως αν η ΕΤΕ παρουσιασει καθαρα κερδη  ετους δια τους μετοχους 822 εκ ,τοτε ευκολα θα μπορεσει να πουλησει 956 εκ νεες μετοχες στην τιμη των 7,2 ευρω η σε υποπολλαπλασιο αυτης της τιμης,αλλα αυξανονοντας αναλογα και τον αριθμο των νεων μετοχων.
Εαν χρεισθει να γινει μεγαλυτερη αυξηση κεφαλαιου,τοτε σαν αναγκαιοτητα ,θα προκυπτει και επιπλεον ζητουμενη κερδοφορια,διαφορετικα ,δεν θα εχει νοημα να συμμετεχει καποιος στην αυξηση,απλως δια να χασει τα χρηματα του εστω και κατα ενα ποσοστο.
Ολα τα αλλα που βλεπω να γραφονται  πανω σε αυτο το θεμα,τα περισσοτερα ειναι εκτος θεματος .

 savil 7 Ioυλιου 2012