Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΔΕΗ


Τι συμβαινει με την  ΔΕΗ και την μετοχη της?
Θα προσπαθησω να κανω ενα διαλογο με τον ευτο μου,ετσι ωστε να σας μεταφερω τυχον απαντησεις  και σε δικα σας ερωτηματα.
Η δικη μου απορρια ειναι ,γιατι πηγε η ΜΕΤΟΧΗ της ΔΕΗ στο 1.13 και ποσο αυτο αντεχει στην κοινη λογικη.
Νομιζω αντεχει στην κοινη λογικη,διοτι η εταιρια ειναι ζημιογονος,χωρις οριζοντα επανοδου στην κερδοφορια. Επομενως καθε εταιρια ,που δεν εχει κερδοφορια ,δεν εχει και τιμη στο ταμπλο.Μπορει να πουλησει σαν οικοπεδο τις εγκατασεις της μια εταιρια,αυτο ειναι αλλο θεμα και αλλο θεμα η τιμη στο ταμπλο που συνδιαζεται με κερδη υπερ των μετοχων της αποκλειστικα.Ακομα και στα αζητητα περνουν εταιριες χωρις κερδοφορια δια τους μετοχους.
ΕΙΔΗΣΗ.
---------
υπηρξε η ειδηση και με επαληθευση,οτι δανειστηκε μερικα εκατομμυρια με επιτοκιον 11%,δια την ακριβεια ανανεωσε υπαρχον δανειον.Μια τετοια ειδηση ,ειναι πολυ σοβαρη ειδηση,δεν ειναι ετσι ενα απλο πραγμα.ΚΤΥΠΗΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ  και οχι το καμπανακι του σχολειου την ωρα του διαλλειματοςΕπομενως  αυτο απο μονο του ,δικαιολογει οποιαδηποτε χαμηλη τιμη.
Διαβασα πολυ καλα τον Ισολογισμο της,ο οποιος δεν ειναι πληρως αναλυτικος και διαφωτιστικος ,οπως δημοσιευθηκε.Απο μια 1η ματια δεν βλεπω καλα τα πραγματα.Την εχουν βραχυκυκλωσει οι βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις .Δεν εχει ρευστο .Δεν υπαρχει σαλιο απο μετρητο.
Εχει μελλον ? ΟΠΩς ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ?
Δεν νομιζω ,να εχει μελλον οπως ειναι σημερα.Αυτο που χρειαζεται ειναι μια πολυ μεγαλη αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου τουλαχιστον 5 με 6 δις ευρω.
Ποιος θα βαλει ομως σημερα τετοιο ποσον σε μια εταιρια οπως η ΔΕΗ σημερα?
Ακουω τωρα τελευταια την ( λεξη)αποκρατικοποιηση  της ΔΕΗ .
Μεγαλυτερη βλακεια δεν υπαρχει.Αποκρατικοποιηση τυπου ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ισως υπαρξειΠοιος θα παει να αγορασει την ΔΕΗ και γιατι? Πωληση μερικων κοματιων της δια να αποπληρωσει μερος των 6.5 δις υποχρεωσεων ισως γινουν.Ενας υποψηφιος αγοραστης,δεν εχει κινητρα σημερα για την δεη,ουτε μονοπωλιον ειναι πλεον .
Το γνωστο ΔΕΗ=Κρατος ,δεν υπαρχει πλεον,αλλα αυτο την εφαγε και την διελυσε και φοβαμαι θα αυξησει το δημοσιον χρεος με τα ελλειμα της,αν δεν  καταφερει να ζησει . Υπαρχει θεμα επιβιωσης της εταιριας.

τα δυο ακρα
-----------
Φεβρουαριος 2010 υψηλη τιμη 37 ευρω  χρηματιστηριακη αξια 8,584 δις
Ιονιος 2012 χαμηλη τιμη 1,13  ευρω                   ,,                       0,262 δις

η πληρης απαξιωση προσφατα με το 1,13  της μετοχης.Το σημαντικο ομως ειναι ,οτι και αν ακομη η ΔΕΗ ειχε χρηματιστηριακη αξια 8,584 δις[δηλαδη τιμη 38 ευρω η μετοχη] την μεγαλυτερη ολων των εποχων ,παρατηρουμε,οτι αυτο ειναι μικροτερο απο τα σημερινα της ξενα κεφαλαια(χρεη),που ειναι γραμμενα στον ισολογισμο της στις 31-3-2012 με το ποσον των 10,369 δις.
Δηλαδη ακομα και αν επωλειτο σημερα η εταιρια στην υψηλοτερη τιμη ολων των εποχων δεν θα μπορουσε να καλυψει τις υποχρεωσεις της.Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι  Θ Ε Μ Α  Σ Ο Β Α Ρ Ο και
 Π Ο Λ Υ  Μ Ε Γ Α Λ Ο .

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
-------------------
πραγματικα ζωντανα χρηματα που μπηκαν στην επιχειρηση απο τους μετοχους της απο τοτε που υπαρχει η εταιρια ειναι 1,173 δις .Αυτα τα χρηματα εβαλλαν στο τραπεζι και εφτιαξαν αυτη την εταιρια.Σημερα παρουσιαζει ενα ποσον  5,270 δις ως υπεραξια .Αληθεια σε τι? και πως αυτο το ποσον μετρηθηκε και αποτιμηθηκε.Προσωπικα ,αμφιβαλλω αν αυτο στεκει.Αν εννοουν υπεραξια ακινητων κ,.τ.λ δεν γνωριζω,αλλα και τα ακινητα ειναι σε τροχια αποπληθωρισμου,και ο λιγνιτης μολυνει το περιβαλλον.Δεν εχω περισσοτερα στοιχεια δια να αξιολογησω αυτο το ποσον,αλλα αυτο που βλεπω και με το μηδενικο ταμειον ,δεν ειναι καλα σημαδια ,οτι στεκει στα ισια το θεμα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.Αν υπαρχουν περιουσιακα στοιχεια,ας πουλησει μερικακαι να ελλατωσει αισθητα τον δανεισμο της και μετα να προβει σε μια αναδιοργανωση των παντων.
Αφου υπαρχει προβλημα χρηματων ρευστου ,διατι η ιδια η  ΔΕΗ ,σαν εταιρια ,δεν πουλα περιουσιακα της στοιχεια,που εχει αυτο το δικαιωμα,ειναι θεμα μιας ωρας  σαν αποφαση,απλα να συνεδριασει το Δ,Σ της εταιριας και να πουλησει ,καποιο κτιριο π.χ η καποιο περιουσιακο στοιχειο να ξεπληρωσει τα δανεια της και οχι να πληρωνει 11% επιτοκιο για ανανεωση δανειου.
Συμπερασμα.
Δεν υπαρχει στοιχειο ,που να καρφωσω την λογικη μου και να αποτιμησω κατι.Ολα ειναι σε φαση μυστικισμου  ,αλλα το καραβι μπαζει νερα ,απο 100  μπαντες{τρυπες}.Ακομη και να κλεισει ,ειναι πιθανον ,διοτι δεν παραγει κερδη και δεν εχει μετρητα να καλυψει τις υποχρεωσεις της..Αγοραστης με 1 ευρω δεν νομιζω να βρεθει,αν δεν ξεκαθαρισει το θεμα των χρεων της πρωτα.Τα 10 δις περιμενουν στην γωνια και ειναι πληρως ανελαστικα,αντιθετα τα ιδια κεφαλαια ειναι υπο εξεταση δηλαδη  ποσα ειναι? και σε τι ειναι?.Μετρητα στο ταμειον παντως δεν ειναι.

savil  7 Ioυλιου 2012