Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ [ΣΥΓΚΡΙΣΗ]


Kυριες-Κυριοι

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ   Χ.Α  31/12/2012  =33,766 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ  BASF       ,,           =76,79 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μονο αυτη η συγκριση σοκαρει και μας προσγειωνει στην ωμη πραγματικοτητα.

Απο την μια πλευρα εχουυμε την Χρηματιστηριακη αγορα μιας χωρας που ειναι ολοκληρη σαν συνολο σε μεγεθος  το 43,97 % μιας εταιρειας του Χρηματιστηριου της Γερμανιας και θελουμε να πεισουμε τον ευτο μας και το συνομιλιτη μας ,χρησιμοποιωντας πομπωδεις εννοιες και ορολογιες,οι οποιες δεν εχουν εφαρμογη σε αγορες αυτου του μεγεθους και αυτης της Οργανωτικης δομης,οπως η δικη μας αγορα..
  Ουτε μια εταιρεια  της Γερμανιας[dax] ,δεν ειναι ολες μαζυ οι εισηγμενες της Ελλαδας.
Πρεπει ολοι να μαζεψουμε την αχαλινωτη φαντασια μας .
Μηπως μερικοι δια δικους τους λογους,μεγενθυνουν το μικροκομο μας ,σε γιγαντιαια αγορα,που υπακουει σε ολες τις παγκοσμιες  αρχες της οικονομικης επιστημης και της μακροοικονομιας?
Και μονο το στοιχειον που σας δινω,πρεπει να μας κανει πολυ προσεκτικους σε επιλογες και θεσεις,διοτι ειμαστε φτερο στον ανεμο σαν αγορα.
Ειμαστε ενα πολυ -πολυ μικρο μαγαζι ,ευκολο σε χειραγωγηση και με πολυ μεγαλο κινδυνο.
Οταν βλεπω και διαβαζω,πως πολλοι συγκρινουν  την Ελλαδα  και μιλουν με ορους οικονομιας δεθνους ανεπτυγμενης αγορας,αρχιζω και τρομαζω.
Η παπαγαλια ειναι γνωρισμα των αδυναμων μαθητων και των μαθητων,χωρις σκεψη και διαθεση δια ουσιαστικη μαθηση.
Ας υποθεσουμε λοιπον πως ολες οι εταιριες που ειναι εισηγμενες στο Χ.Α ,ηταν μονο μια εταιρεια και θα την συγκρινουμε με την BASF ,σαν μια εταιρεια.

η BASF εχει p/e= 9 ετη  η δικη μας εταιρεια ποσα εχει?
η απαντηση ειναι πως δεν μπορει να προσδιοριστει ,διοτι σαν συνολο η Ελληνικη εταιρια εχει ζημιες,επομενως δεν υπαρχει τιμη.
Αν θελουμε να κανουμε μια διακριση στις κερδοφορες Ελληνικκες εταιριες,τοτε .δεν θα ειχε νοημα να πληρωσουμε αγορες περαν των 9 ετων p/e,διοτι θα ηταν προτιμοτερον να αγοασουμε BASF.
Η  Basf  εχει  1,079.250.000 αριθμο μετοχων,εμεις σαν  αγορα ποσες μετοχες  εχουμε.Η απαντηση ειναι ,πως εχουμε πολλα δις μετοχες.Οποιο μεγεθος και αν συγκρινουμε δεν αντεχει σε συγκριση.
Ας ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ,πρεπει να ξερουμε πως η αγορα μας εχει πολυ μεγαλο κινδυνο,και λογω μεγεθους ,διοτι ευκολα χειραγωγειται .Οι αρχεςς ειναι αφαντες και κανουν διακρισεις στην εφαρμογη της νομοθεσιας.Δεν θελω σημερα Πρωτοχρονια να σας πω τι αγορα ειμαστε,αλλα πιστευω καταλανβαινετε τον λογο που σας τα λεω ολα αυτα.
Ειναι δια να σας επισημανω δια αλλη μια φορα,πως λειπουν πολλα στην αγορα μας,απο εκεινα που πρεπει να εχει σαν προυποθεσεις δια να την εμπιστευθουμε .
Προσοχη μεγαλη στις  σειρηνες  ,ακομα και απο χρηματιστηριακες,διοτι ψαχνονται δια τζιρο και παρουσιαζουν ενα κοσμο φανταστικο και πολυ διαφορετικο ,απο την πραγματικοτητα,οπου σχεδον ολες οι εταιρειες ειναι ζημιογονες και τα Δ.Σ κατωτερα των περιστασεων που διανυουμε σαν αγορα και σαν χωρα.

savil
2-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: