Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ [Στοιχειωδης εμπορικη παιδεια]


Κυριες-Κυριοι
καλημερα σας

Αναγκαια και ικανη συνθηκη ,ειναι  ενας εμπορος , να μπορει ανα πασα στιγμη να εχει αισθηση του φθηνου και του ακριβου δια οποιοδηποτε  υλικο αγαθο.
Αυτη η ικανοτητα ειναι απαραιτητη και  δια τον εμπορον μιας χρηματιστηριακης αγορας..
Εκει εμπορευονται αξιες α υ λες και ειναι πολυ πιο δυσκολη υποθεση η εκτιμηση.
Στον ασφαλιστικο κλαδο ,υπαρχουν οι εκτιμητες,που καθοριζουν τις αποζημιωσεις που πρεπει να πληρωσει μια ασφαλιστικη εταιρια..
Στον εμπορικο κλαδο,πρεπει ο ιδιος ο εμπορος να εχει αυτη την ικανοτητα.
Θα μπορουσε καποιος συναδελφος εμπορος, να με ρωτησει,αν ειναι αναγκαια αυτη η ικανοτητα.
Απαντω  ΝΑΙ ,ειναι πολυ  μα παρα πολυ αναγκαια αυτη η ικανοτητα δια καθε εμπορο.
Το εμποριο ειναι ασφαλες δια τον εμπορο, αν  υπαρχουν δυο συνθηκες

1η συνθηκη = να υπαρχει εμποριο[εμπορευσιμοτητα]
2η συνθηκη =ο ιδιος ο εμπορος να εχει γνωση και αισθηση του φθηνου και του ακριβου.

Η 2η συνθηκη ,κατευθυνει τον εμπορο στις σωστες αποφασεις, διοτι η σωστη αποφαση του εμπορου σχετιζεται με την  καλη αγορα,δηλαδη το καλο κοστος κτησης.
Καλο κοστος κτησης σημαινει το φθηνοτερο,δεδομενης φυσικα της εμπορευσιμοτητας σαν βασικη ιδιοτητα της εμπορευομενης αξιας.
Αυτο που δεν πουλιεται,δεν εχει σημασια ,αν ειναι φθηνο η ακριβο.Αφου δεν πουλιεται ,σαν εμπορευμα μας ειναι περιτον.Εμεις πρεπει να εμπορευομαστε αξιες που εχουν εμπορευσιμοτητα.
Εμεις δεν κανουμε συλλογη  //ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗ//ουτε σε μια //καβα //βαζουμε κρασια δια να ωριμασουν γευστικα..
ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ.
ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ   ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ  ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
ΚΑΛΗ ΜΕΤΟΧΗ =ΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΗ (1η ιδιοτητα)

Να διατι καθε εμπορος ,πρεπει να ειναι και ενας καλος εκτιμητης ο ιδιος προσωπικα.
Οι εκτιμησεις που διαβαζουμε στα μεσα ενημερωσης,δεν ειναι φερεγγυες,διοτι αυτοι που τις δημοσιευουν ειναι και εμποροι,επομενως υπαρχει το στοιχειον της υποκειμενικοτητας,που μειωνει φυσικα η και αναιρει την αξιοπιστια των εκτιμησεων αυτων.
Δυστυχως ,δεν υπαρχει νομοθεσια που να προβλεπει οι εταιρειες να δημοσιευουν σε τακτα χρονικα διαστηματα την αποψη τους υπευθυνα και με αριθμους.Επισης ο θεσμος της αγορας ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ δεν ξερω αν λειτουργει σωστα ,ειδικα στην δικη μας αγορα.
Υπαρχουν βεβαια οι ανακοινωσεις τριμηνου ,που πραγματικα μας δινουν μια εικονα της αξιας μιας μετοχης,αν βεβαια ειναι αναλυτικοι και αληθεις,και οχι  μια  απλη αναγκαιοτητα, , δια να καλυφθει η υποχρεωση απεναντι στον νομο..
Υπαρχουν σωστες εκτιμησεις,αλλα ειναι μυστικες και οταν δημοσιευονται ,ειναι δημοσιευση σκοπημοτητας.Εχουν κανει τις αγορες τους αθορυβα πριν  και με την δημοσιευση ,διαφημιζουν αυτο που αγορασαν και θελουν να πουλησουν.Αυτο ισχυει και αντιστροφα,δυσφημουν δια να αγορασουν φθηνα.
Ειναι καλο να τις διαβαζουμε αυτες τις εκτιμησεις,αλλα πρεπει απαραιτητα να εχουμε την δικη μας εκτιμηση [αιτιολογημενη] και να κανουμε συγκριση  η συγκρισεις.
Η πραγματικη αξια μιας μετοχης δεν ειναι σταθερη.Καθε μερα ανεβαινει η κατεβαινει ,ανεξαρτητα αν αυτο το βλεπουμε στο ταμπλο.
Η αξια μιας μετοχης ειναι εσωτερικη υποθεση  της καθε εταιρειας και της καθημερινοτητας της εταιρειας.Αυτη η καθημερινοτητα δεν ειναι σταθερη,επομενως και η τιμη μιας μετοχης,δικαιολογημενα διαπραγματευεται μεταξυ δυο σημειων ,ενος υψηλου και ενος χαμηλου.
Τις περισσοτερες φορες οι εμποροι συμφωνουν στην μεση //ΛΥΣΗ//.
Μετοχες  εταρειων με ζημιογονα αποτελεσματα κατα συστημα[οχι τυχαια],δεν μπορουν να αποτιμηθουν.Το εμποριον τους ειναι επισφαλες και επικινδυνο.
Καλο ειναι να το αποφευγουν οι εμποροι,ειδικα αν υπαρχει συστημικο προβλημα κερδοφοριας μιας εταιρειας.

savil-alonaki
25 Δεκεμβριου 2012