Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

savil /καλημερα/ 12 Αυγουστου 2012


Κυριες κυριοι
καλημερα σας

[Το μετρον]

Χθες σας εδωσα το p/e διαπραγματατευσης της Γερμανικης τραπεζας.Αυτο μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε και ως μετρον,υπολογισμου  γενικα ,ολων των Τραπεζων της Ευρωπης και φυσικα και των δικων μας τραπεζων.Εξι χρονια λοιπον ειναι το μετρον ,υπολογισμου των Χρηματιστηριακων τιμων των τραπεζων.Με απλα λογια δια να βρουμε την χρηματιστηριακη αξια  μιας τραπεζας ,πολλαπλασιαζουμε τα ετησια καθαρα κερδη ,επι τον αριθμο 6(εξι) και βρισκουμε την χρηματιστηριακη τιμη μιας τραπεζας ,χρησιμοποιωντας το μετρον συγκρισης.Φυσικα οσες τραπεζες η εταιριες,δεν εχουν καθαρα κερδη κατ'επαναληψη,τοτε τιμη δεν υπαρχει ,[ Ν/Α],δεν μπορει να υπολογισθει ,διοτι λειπει ενας ορος της πραξης του πολλαπλασιασμου.

ενισχυση 18 δις ευρω των 4 τραπεζων
-----------------------------------------
 Εθνικη τραπεζα              6,7 δις
πειραιως                          4,7 δις
ευρωμπανκ                      4,7 δις
αλφα                                1,9 δις

Ας υποθεσουμε ο,τι οι ενισχυσεις ειναι και Χρηματιστηριακες τιμες των τραπεζικων μετοχων.Αυτο σημαινει ,οτι ευκολα θα βρεθουν μετοχοι ,που θα αντικαστασησουν το μεγαλομετοχο Τ.Χ.Σ. στις τεσσερις τραπεζες.Δια να υπαρξει εμπορικο ενδιαφερον δια αυτες τις χρηματιστηριακες αποτιμησεις,θα πρεπει, να   υπαρχει και η αντιστοιχη κερδοφορια .Αν λαβουμε ως μετρο συγκρισης την Γερμανικη τραπεζα με p/e=6 χρονια,θα προκυψουν τα αναγκαια κερδη καθε τραπεζας,ετσι ωστε να ειναι ευκολη και επιτυχημενη μια αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου.

υπολογισμος αναγκαιων κερδων/ανα τραπεζα
-------------------------------------------------
Εθνικη τραπεζα     6,7 δις /(προς) 6 χρονια=1,117 δις ευρω αναγκαια ετησια καθαρα κερδη

Πειραιως               4,7 δις             ,,           =783 εκ                            ,,

ευρωμπανκ           4,7 δις             ,,           =783 εκ                             ,,

αλφα                      1,9 δις            ,,           =317 εκ                             ,,

Η αναλυση αυτη αφορα τα κεφαλαια που εχουν λαβει ως σημερα και οχι ,αν θα λαβουν και αλλα προσθετα κεφαλαια ενισχυσης.
Ειναι υπαρξιακο το ζητημα της καθε τραπεζας,η καθαρη κερδοφορια.Πρεπει αμεσα να περασουν σε κερδοφορια ,διοτι Ισως υπαρξει και κανενα ατυχημα,δηλαδη πτωχευση τραπεζας και μετα την ενισχυση.
Επομενως τα 18 δις δια να μπορεσουν να επιστραφουν,ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ,ζητουν μια ετησια καθαρη κερδοφορια 3 δις ευρω ,απο τις 4 τραπεζες,διαφορετικα δεν θα υπαρξουν ,με τις σημερινες συνθηκες εξυπνοι ανθρωποι να αγορασουν τις νεες τραπεζικες μετοχες.Αν λαβουμε υποψιν ,μας το κοστος των 18 δις ευρω ,νομιζω ειναι 10% το κοστος δανεισμου ,τοτε οι τραπεζες,θα πρεπει να εχουν μια επιπλεον επιβαρυνση των Αποτελεσματων Χρησεως  με ενα ποσο περιπου 1,8 δις ευρω ανα ετος ως τοκους δια τα ποσα που ελαβαν ως ενισχυση.
Δηλαδη η βεβαρημενη κατασταση των Τραπεζων θα δυσκολεψει ακομη περισσοτερο και θα πρεπει οι τεσσερις τραπεζες να αναζητησουν μια  ετησια κερδοφορια κοντα στα 4,8  δις ευρω.
Τα μεγεθη αυτα ,δεν ειναι  καθολου ευκολα.Οι τραπεζες θα αναγκασθουν ,οχι 100 χιλ. ακινητα να βγαλουν στο σφυρι,πριν βγουν οι ιδιες [Ελληνικον δημοσιον],αλλα και πεθαμενους να αναστησουν,δια να τις εξωφλησουν αν  τους χρωστουν.
Το αναφερομενο μοντελο ,του δανεισμου δια 100  χρονια δια τα ακινητα,οπως ισχυει και αλλου,ειναι μια λυση και δινει διεξοδο σε πολλα προβληματα,ειδικα  στο προβλημα της επαρκειας των ιδιων κεφαλαιων,αφου ολα τα επισφαλη στεγαστικα θα μετατραπουν σε κανονικα δανεια,και θα αυξησουν παρα πολυ την καθαρη θεση[ ιδια κεφαλαια] ,των τραπεζων.Αν αυτο συμβει,θα αλλαξει εντελως το τραπεζικο τοπιον στο ταμπλο.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΑΝΑΜΟΝΗ ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ.

savil  12Aυγουστου 2012.