Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

savil[ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Χ.ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ]


Κυριες- Κυριοι

Αυτες τις ημερες,διαβαζουμε πολυ ωραια παραμυθια απο πολλους.
Παραμυθια κακογραμμενα και χωρις μυθο.,δηλαδη χωρις ουσια.
Καποιος αναλυτης ελεγε,ειναι υποτιμημενη η αγορα μας,διοτι υστερει πολυ εναντι του Α.Ε.Π.
Φυσικα ασχετα πραγματα συγκρινει ο ανθρωπος.Δεν συνδεονται ουτε συγκρινονται αυτα τα δυο μεγεθη και ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ και σε αγορα σαν την δικη μας..
Οι τιμες των μετοχων ,ανεβαινουν[ η εχουν καποια αξια ] αποκλειστικα και μονο διοτι  οι επιχειρησεις παραγουν πλουτο δια το κρατος 26% και  μενει υπολοιπο πλουτου δια τους μετοχους .
Αυτο το υπολοιπο πλουτου  που μενει δια τους μετοχους,συγκρινεται με αλλες πηγες αποδοσης των μετρητων και αν ειναι σε πλεονεκτικη θεση οι μετοχες,τοτε θα αγοραζονται απο τους εμπορους και φυσικα θα ανατιμωνται ,με αναλογια που προκυπτει απο την αυξηση των κερδων υπερ των μετοχων.

Κεφαλαιοποιηση Χρηματιστηριου Αθηνων 18 Ιανουαριου 2013=36.282 δις ευρω.

Θεωρω πως ειναι μια Μεγαλη Κεφαλαιοποιηση και φυσικα οι τιμες των μετοχων ειναι φορτωμενες και με τον φορο εισοδηματος ,που πρεπει να καταβαλουν οι εταιρειες στο κρατος[συνολικη αποτιμηση μιας εταιριας]..
Αυτη η κεφαλαιοποιηση δια να ειναι χρησιμη δια την χωρα και τους εμπορους ,πρεπει να ειναι κερδοφορος και να αποδιδει κερδη κατα προτεραιοτητα στο κρατος,και μετα στους μετοχους.Νομιζω αυτο δεν συμβαινει.Αν συνεβαινε η χωρα θα ηταν μια πλουσια χωρα.Εμεις εχουμε μια φτωχη χωρα με πλουσιους μεγαλομετοχους.

Αληθεια τι σημαινει κεφαλαιοποιηση 36.282 δις ευρω,δια τους μετοχους?
Αν αυτη η κεφαλαιοποιηση ειναι αληθης[πραγματικη],τοτε σημαινει  συνολικη  ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ=49.029 δις ευρω.
Εχουμε δηλαδη μια προσαυξηση κατα 12.747 δις ευρω  που ειναι  η Αμεση Φορολογια Εισοδηματος των επιχειρησεων και σε ποσοστον +35,13% .
Ο νεος φορολογικος συντελεστης ειναι 26% και  ανεβαζει την Χρηματιστηριακη αξια  του ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ,απο τα 36.282 δις εις τα 49,029 ως πραγματικη κεφαλαιοποιηση μετα φορου  .
Επομενως οι τιμες που βλεπουμε εις το ταμπλο ειναι τιμες λογικα  που δεν περιεχουν τον φορο εισοδηματος,και πρεπει να τις υπολογιζουμε  με ενα επιπλεον ποσοστο +35,13% κατα μεσο ορο.
ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,οπως μας τα δειχνει το ταμπλο.
Σεβομαι ο,τι δειχνει το ταμπλο, διοτι  γινεται με χρηματα,αλλα και το ΚΑΖΙΝΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΟΦΥΛΛΑ.
Η κεφαλαιοποιηση του  ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ειναι με το κλεισιμο της Παρασκευης=31,695 δις ευρω.Εδω ας σκεφθουμε πιο συντηριτικα και ας υποθεσουμε πως η κεφαλαιοποιηση εχει και τον φορο  26% επι των καθαρων κερδων.Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει οι 60 εταιριες να αποδοσουν φορο εισοδηματος 8,240 δις.Και αυτα ειναι ονειρα ,πως θα πληρωσουν φορο εισοδηματος 8,240 δις.Αυτες ειναι κατακοκκινες στις ζημιες ,τι φορο να πληρωσουν?Ο μεσος φορος που αναλογει σε καθε εταιρεια ειναι  137 εκ. ευρω.
Κατι δεν παει καλα στις κεφαλαιοποιησεις των εταιρειων .Μαλιστα μερικοι θελουν να μιλουν δια υψηλοτερες τιμες,χωρις φυσικα να μας πληροφορουν δια την κερδοφορια των εταιρειων με νουμερα βεβαια ,οπως νουμερα δινουν και δια τις τιμες των μετοχων .
Αυτο ειναι ακριβως το προβλημα στην αποτιμηση των μετοχων και φυσικα στην κεφαλαιοποιηση του δεικτη  και της αγορας.
Αν αυτα  που λεω εγω ,τα γραψουν και τα πουν οι ΑΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ των χρηματιστηριακων εταιρειων και των εταιρειων διαχειρισης κεφαλαιων,δεν προκειται να σταυρωσουν πελατη.
Ετσι λοιπον πολλοι φορεσαν την στολη του //πορτιερη//,αναψαν και τα λαμπακια του τροχου της τυχης,και με το χωνι στο στωμα διαλαλουν το ωραιο // καζινο Χ.Α// ,στα περατα της γης.
Μακαρι να ηταν ετσι,η χωρα θα ειχε λυσει το προβλημα χρεους με τοσα εσοδα που θα ειχε ΑΠΟ ΤΟΝ  ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ  εισηγμενων ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.Αν οι μετοχες ΕΙΧΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥς ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ  ,θα μπορουσαν να δικαιολογησουν και τις σημερινες τιμες τους και ακομη υψηλοτερες.Ευχομαι να εχουν  το 4ον τριμηνο καθαρα κερδη και μαλιστα τοσα ,ωστε να καλυψουν  ολες τις ζημιες που ειχαν ως το 3ον τριμηνο.Σε λιγο θα το μαθουμε και αυτο .Ως τοτε ομως ποιος θα θυμαται ,αυτες τις λεπτομερειες που γραφω εγω.
Σημερα  ειναι  μοδα //ο τροχος της τυχης//,αφου τυχαρπαστοι ειναι οι περισσοτεροι μεγαλομετοχοι που διοικουν τις εισηγμενες και μαλιστα μας δειχνουν και ποσοστα ιδιοκτησιας τοσο μικρα,που να τους λυπομαστε.

savil-alonaki
19-01-2013  

σημ. Υπαρχουν ελαχιστες εξαιρεσεις σωστων και καλων επιχειρηματιων και εταιριων ,αλλα ελαχιστοι των ελαχιστων. Ουτε 10 σαν συνολο εταιρειων απολο το χρηματιστηριο.

σημ. Τιμη μετοχης =καθαρη θεση +κερδος χρησης+ τυχον υπεραξια.

[υπεραξια ομως εχουν μονο αν ειναι κερδοφορες και μαλιστα μερισματοφορες με αποδοση μεγαλυτερη της αποδοσης μιας καταθεσης προθεσμιακης]

ΣΗΜ. τιμη μετοχης χωρις κερδοφορια της επιχειρησης= Ν/Α( απροσδιοριστη)και φυσικα πολυ κατω απο την υποτιθεμενη λογιστικη τιμη,

Δεν υπάρχουν σχόλια: