Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Πειραιως [υποθεση εργασιας] savil 24 Ioυνιου 2012


Η τραπεζα Πειραιως προσφατα ενισχυθηκε, απο τον νεο μετοχο με κεφαλαια υψους 5 δις ευρω.
Αυτο σημαινει τυπικα ,οτι μηδενιστηκε η πραγματικη αξια των υπαρχουσων σε κυκλοφορια μετοχων.
Η ενισχυση αυτη σε Μετοχικο Κεφαλαιο  απο το Τ.Χ.Σ [αποκλειστικο μετοχο],ισοδυναμει δια τις υπαρχουσες μετοχες ως αριθμος[ν=1,140 τεμ μετοχες] με το ποσον των 4,38 ευρω δια καθε μετοχη,δια τον νεο μετοχο η δια τους μελλοντικους μετοχους.
Οι υφισταμενοι μετοχοι δια να αποκτησουν οι μετοχες  τους αυτη την αξια, θα πρεπει να την πληρωσουν με νεα κεφαλαια και σε αναλογια μια παλια μετοχη= με 1 νεα αλλα με καταβολη μετρητων δια καθε νεα μετοχη 4,38 ευρω.
Η σημερινη μετοχη ,λειτουργει ως δικαιωμα συμμετοχης σε αυτη την διαδικασια.Η τιμη που βλεπουμε στο ταμπλο σημερα της Πειραιως ,στην ουσια ειναι η τιμη ενος δικαιωματος στην διαδικασια συμμετοχης,διαυτο την βλεπουμε σε τοσο χαμηλα επιπεδα διαπραγματευσης.
Τωρα δημιουργουνται οι νεοι μετοχοι της τραπεζας.Αν λαβουμε υποψιν μας π.χ η σημερινη τιμη της μετοχης ειναι ο,25 ευρω,και αυτος ειναι ενας μελοντικος νεος μετοχος ,αυτος λοιπον ο νεος μετοχος θα εχει κοστος αποκτησης μιας νεας μετοχης [0,25+4.38 ευρω=4,63].

ερωτημα 1ον
--------------
Ποτε αποκτα  πραγματικη αξια η τρεχουσα[παλαια] μετοχη δια ενα παλαιο μετοχο ?

Απαντηση
-----------
Η παλαια μετοχη ΑΠΟΚΤΑ πραγματικη αξια ,οταν η παλαια μετοχη διαπραγματευεται[αν φθασει να διαπραγματευεται] πανω απο τα 4,38 ευρω.Η διαφορα πανω απο τα 4,38 ευρω ειναι η σταδιακη αξια που αποκτουν οι υπαρχουσες μετοχες με την ιδιοτητα των παλαιων μετοχων.Αυτο ομως δια να ισχυσει ,θα πρεπει, να μην αλλαξει τιποτα απολυτως,αλλα δια μεγαλο χρονικο διαστημα οι κατασταση να διατηρηθει ιδια με σημερα στην μετοχικη δομη της εταιριας.και στις απαιτησεις του μοναδικου ΝΕΟΜΕΤΟΧΟΥ, ο οποιος εχει κανει προεγγραφη στην αυξηση του ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ..
ΜΕ ΤΙΜΗ 4,38 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΩΦΛΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΜΕΤΟΧΟΣ ,ΔΙΟΤΙ 
[1,140 δις τεμ. μετοχες χ 4,38 ευρω=4,9932 δις  δηλαδη 5 δις που εδωσε το Τ,Χ,Σ στην τραπεζα,και εκανε προεγγραφη μετοχου,διοτι ακομη εχει προεγγραφη και οχι εγγραφη]
Αν ειχε εγγραφη μετοχου θα επαιρνε αυτοματα και μετοχες,οποτε οι σε κυκλοφορια μετοχες  δεν θα υπηρχαν και δεν θα εδιαπραγματευοντο με την σημερινη τους ιδιοτητα και την σημερινη τους αποτιμηση.
Σαν συμπερασμα θα ελεγα,η μελλοντικη λογιστικη τιμη της μετοχης της Τραπεζας πειραιως θα ειναι συμφωνα με τα σημερινα δεδομενα ,4,38 ευρω και σαν μετοχικο κεφαλαιο τα 5 δις ευρω.Φυσικα ο αριθμος των μετοχων μπορει να ειναι διαφορετικος σαν πολλαπλασιο η υποπολλασιο του 4,38 ,αλλα το μετοχικον κεφαλαιον θα ειναι  5 δις ευρω.Αυτο το κεφαλαιον μεταβαλλεται αποκλειστικα και μονο ,απο τα κερδη η τις ζημιες Χρησεως της Εταιριας και μονο απο αυτη την αιτια.Η μετοβολη του κεφαλαιου ,σημαινει και αυτοματα μεταβολη της Λογιστικης τιμης της μετοχης.

Ερωτημα  2ον
---------------
Υπο ποιες προ υ ποθεσεις μπορει να αποκτησουν Χρηματιστηριακη τιμη 4,38 ευρω οι υπαρχουσες παλαιες μετοχες της Τραπεζας Πειραιως?

απαντηση
----------
Δια να υπαρξει συγκριση τιμης ,δεν πρεπει να αλλαξει ο υφισταμενος αριθμος μετοχων της εταιριας δηλαδη 1,140 δις.
Ομως η αιτια ,που θα σπρωξει την σημερινη τιμη της εταιριας απο τα 0,25 ευρω στα 4,38 ευρω ,ειναι μονο μια  και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ , η κερδοφορια της εταιριας.Μονο αν η εταιρια ,αρχισει και δινει κερδη,τοτε αμεσα γεννιουνται ελπιδες δια το ωραιο και συναρπαστικο αυτο ταξιδι,που θα ειναι ισως ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
Σας δινω ενα πινακα ανα 100 εκ, καθαρα κερδη τι μεταβολη επερχεται στην χρηματιστηριακη τιμη τησ μετοχης.Λαμβανω σαν βασικη παραμετρο το p/e=10 χρονια που ειναι ενας καλος χρονος ως κριτηριον διαπραγματευτικο,ισως και λιγο αισιοδοξο.

πινακας καθαρων κερδων -χρηματιστηριακης τιμης
====================================
με 100 εκ ευρω καθαρα κερδη χρησεως εχουμε χρηματιστηριακη τιμη 0,877 ευρω
με  200                                                ,,                                    ,,              1,75      ,,
με  300                                                ,,                                    ,,              2,63     ,,  
με  400                                                ,,                                    ,,              3,5       ,,
με  500                                                ,,                                    ,,              4,38     ,,

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥς ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ,ΠΟΤΕ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΔΙΑ ΤΟΥς ΜΕΤΟΧΟΥΣ 500 ΕΚ, ΕΥΡΩ.
Καταλαβαινω τους συνειρμους που κανετε,και πως εχουν ,αλλα κυριως τι εχουν σχεδιασει οι σημερινες Διοικησεις των τραπεζων.
Εγω απλα προσπαθησα ,με μια υποθεση εργασιας,επι πραγματικων δεδομενων και με βαση την εμπειρια μου στην ζωη και στις επιχειρησεις.Και εαν δεν ειναι απολυτα επιτυχης σε μερικα νουμερα η εργασια μου,ειμαι βεβαιος ειναι 1000% [χιλια τα εκατο],επιτυχης στον σχεδιασμο των υφισταμενων μεγαλομετοχων της εταιριας,που εχουν ετοιμασει και την αυριανη συνεχεια της παραμονης των,διαφορετικα σε κανενα PSI ,δεν θα συμμετειχαν,ακομη και να κατεβαινε η να το ελεγε και ο ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΠΠΑΣ,ΔΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΑΝΑΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΩΝ,ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ,μια και ο κορυδαλος εχει ελλειψη  vips προσωπων.

savil 24 Ioυνιου 2012.  

σημειωση
-------------
Υπαρχει σε αξιολογηση εργασια απο εκτιμητεςκαι κατ,εντολη του Τ,Χ.Σ και τις Τ.Ε ,αλλα και των ιδιων των τραπεζων, να αποτιμηθει η  αγοραια αξια σημερα των τραπεζων,φυσικα μεσα απο τα λογιστικα δεδομενα της καθε εταιριας,αλλα κυριως την ικανοτητα της καθε εταιριας, να παραξει καθαρα κερδη δια τους μετοχους.Αυτο ειναι θετικο,αλλα δεν επειρεαζει το  ολο σκεπτικο της εργασιας μου,δια τον απλουστατο λογο,οι εταιριες,εχουν και αλλες υποχρεωσεις που δεν τις ελαβα υποψιν μου οπως π.χ οι υποχρεωσεις απο τις προνομιουχες μετοχες που καποτε πρεπει, να εξωφληθουν και αυτα τα 5 δις απο τις εταιριες που τα ελαβαν και κατα το ποσον που ελαβαν η καθε μια.Επισης θα προκυψει ενα θεμα με το υψος καλυψης των αναγκαιων κεφαλλαιων,που και αυτο ειναι συναρτηση των χορηγησεων και των καταθεσεων.Υπαρχουν τετοια θεματα,αλλα δεν μεταβαλλουν σημαντικα, το σημερινο τοπιον στις εταιριες (τραπεζες).Ο κορμος σκεψης ειναι τα ποσα που ελαβαν προσφατα οι 4 τραπεζες και με την αναλογια που ελαβε  η καθε μια.