Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η Deutsche Telekom AG [ savil] [problem ?]

Καθαρή | Η Deutsche Telekom AG | DE0005557508 | 555750

η τιμη στο χρηματιστηριο ,δεν ανταποκρινεται στα θεμελιωδη στοιχεια της εταιριας,οπως προκυπτουν,απο τους Ισολογισμους.
Η εταιρια δεινει μερισμα σχεδον σταθερο,το οποιον δεν παραγεται απο την λειτουργια της επιχειρησης.
Η πραγματικη τιμη της εταιριας επρεπε να ειναι στο ταμπλο της αγορας  το πολυ 1,5 ευρω και οχι 8,163 ευρω που εκλεισε την Παρασκευη.
Αυτο που κραταει την τιμη της μετοχης ειναι το μερισμα των 0,70 ευρω .Αυτο μεταφραζεται σε ετησια αποδοση με τις σημερινες τιμες περιπου 9% ετησιως.Ομως αληθεια ποσο θα κρατησει αυτο?Ποσο καιρο μπορει μια εταιρια να δινει μερισμα ,που δεν παραγει.Αυτο στο τελος θα μειωσει αισθητα τα Ιδια κεφαλαια της εταιριας .Αυτο φαινεται και σημερα στον Ισολογισμο της εταιριας.

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ=35 δις ευρω
ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ=83 δις ευρω.

Η Deutsche Telekom ,ειναι ενας γιγαντας με ξυλινα ποδια.Αληθεια ποιος κραταει την μετοχη τοσο ψηλα στα 8,163 ευρω ,αντι του πραγματικου 1,3 περιπου και γιατι?
Καποια στιγμη θα καταρευσει αυτη η τακτικη.Βεβαια υπαρχουν δυο μεγαλομετοχοι,αλλα δεν ειναι αρκετο,αυτο να κρατουν την μετοχη στα 8 ευρω και να μοιραζουν μερισμα ,απο τα ιδια κεφαλαια της εταιριας.Καποια στιγμη η τιμη της μετοχης θα καταρευσει προς το 1,5 ευρω.
Αν συνεχισει την ιδια τακτικη ,τα ιδια κεφαλαια απο 35 δις ευρω σημερα σε 5 χρονια θα ειναι20 και ισως και πιο κατω.Μοιραζει καθε χρονο πανω απο 3 δις μερισμα χωρις να προκυπτει απο οργανικη κερδοφορια.
Ειναι μια καθαρη επιστροφη κεφαλαιου στους μετοχους.Υπαρχει θεμα και μαλιστα πολυ σοβαρο.Οι εμποροι πρεπει να προσεχουν και να γνωριζουν τον κινδυνο ,που εχει η εταιρια αυτη,αλλα και την εκτος λογικης τακτικη που ακολουθει ,καθε χρονο να μειωνει τα Ιδια κεφαλαια της εταιριας.

savil  27-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: