Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

IBM - International Business techniki analysi from savil 14-8-2011

IBM - International Business Machines Corp Stock quote - CNNMoney.com

savil 14-8-2011
φιλοι μου γεια σας
Μια μεγαλη εταιρια και ενα μεγαλο ονομα .Απο μικρο παιδι θυμαμαι την εταιρια  και το ονομα της .Σημερα θα προσπαθησω με καλη διαθεση να αναλυσω  τα στοιχεια της εταιριας και  να διατυπωσω την επιστημονικη μου αποψη,η οποια αφορα μονο εμενα και δεν ειναι προταση δια χρηματιστηριακες πραξεις.
Διαβαζοντας τον Ισολογισμο της εταιριας ,δεν εμεινα καθολου ευχαριστημενος . Αν απο την μια πλευρα βαλλω οτι εχει σημερα  η εταιρια και απο την αλλη πλευρα βαλλω οτι χρωσταει σημερα (31/12/10)  η σχεσει που βγαΙνει δεν ειναι καλη απο οικονομικης αποψεως.Η εταιρια ειχε σε ενα συνολον ενεργητικου113.5 δις δολλαρια  δικατης μονο  παρακαλω  23 δις δολαρια περιπου και με παγια στοιχεια  περιπου 26 δις.Μια κακη μα παρα πολυ κακη σχεσει  συμμετοχης των ιδιων κεφαλαιων στο συνολο της ειχειρησης .Φαντασθειτε μια μεγαλη πιττα 113,5δις δολ και απο αυτη την πιτα το κοματι που μου αναλογει ειναι μολις το 20.26 % ,δηλαδη  τα κεφαλαια μου καλυπτουν  τα παγια στοιχεια της εταιριας.Ειπα μεσα μου ,οτι αν εχει πολλα μετρητα στο ταμειον ,αυτο ειναι εξυπναδα ,αλλα δυστυχως το ταμειον ειχε μονο 2.9 δις,αλλα απο την αλλη το συνολον των υποχρεωσεων 90,3 δις ευρω.Δεν θελω να σας ζαλιζω με αλλους αριθμους ,θα πω μονο αυτο που πιστευω,Ηεταιρια ειναι παρα πολυ ακριβη εταιρια,και η μετοχη της δεν νομιζω ο,τι ειναι στην πραγματικη της τιμη.Απο το 2008 και τα 69,5 δολ.σημερα στο ταμπλο εκλεισε 168,2 δολ.Τα σημερινα της κερδη δεν δικαιολογουν τοσο μεγαλη κεφαλαιοποιηση.Το 2010 το 50% των κερδων το εκανε το 4ον τριμηνο ,ειναι βεβαιοι ,οτι θα επαναληφθει και το 2011 ?Αν δεν επαναληφθει η ιδια κερδοφορια το 4ον τριμηνο του 2011  θα εχουμε κλαματα απο τους κατοχους μετοχων.Εκανε προσφτα υψηλο στα 185 δολαρια και ειχε μια πρωτη  πτωση προς το 160.
αν δεν κανει νεο υψηλο τωρα αμεσα η μετοχη θα παρει πτωτικη πορεια με ενα μεγεθος πτωσης καθε φορα  29 δολλαριων. και σαν εικονα θα ειναι καπως ετσι.


============= 185,63 εμποδιον δυνατο

------156,6 εμποδιον

============127,57  σημειον ισορροπιας  εμποδιον

-------98,54 εμποδιον  [τελευταιο εμποδιον με δυνατοτητα ανοδικης επανοδου.Κατω απο αυτο το σημειον θα πρεπει να ξαναμετρησουμε την κινηση,αλλα και  δυο πραγματα απο την εταιρια

1ον πρεπει να δουμε αν εταιρια πιανει  τους   υψηλους  στοχους  κερδοφοριας  που εχει σχεδιασει.

 2ον Τα Τραπεζικα   δανεια,και γενικα τη δομη χρεους και ιδιων Κεφαλαιων.,οπως στην apple που ειναι ,πολυ καλος διοτι το ενεργητικον=75 δς και τα ιδια κεφαλαια=48 δις.

Ισωςη εταιρια χρειασθει  νεα κεφαλαια  δικα της ,πουλωντας μετοχες,για να βελτιωσει την σχεσει ιδιων και ξενων κεφαλαιων,οποτε η μετοχη θα χασει υψος.Επισης εχω επιφυλαξεις αν η εταιρια καταφερει να εχει την ιδια κερδοφορια με το 2010.
 Δεν γνωριζω λεπτομερειες δια σχεδιασμους προσφατους η νεες πηγες κερδοφοριας,η πλανα της διοικησης,εγω ενας απλος οικονομολογος ειμαι ,και λεω την  επιστημονικη μου αποψη με αυτα που διαβαζω απο τα επισημα στοιχεια της εταιριας.Προσωπικα δεν θα αγοραζα αυτη την μετοχη   να περιμενω να παρω πισω τα λεφτα μου μετα απο 30 χρονια αν η αποσβεση γινοταν με το μερισμα,ουτε φυσικα απο τον λογο οτι απο το 2008 εως προσφατα  πηρε μια υπηραξια 250 % ,μα που θα παει ? στα 500 ευρω? Φυσικα και αυτο μπορει να γινει,αλλα χρειαζεται μια αιτια που εγω σημερα δεν την γνωριζω ,αλλα ουτε διαβασα κατι το πολυ   δυνατο που να μας ειπε η διοικηση.
Η αναλυση μου ειναι καλοπιστη ,αναφερεται σε αυτα που διαβασα,ως στοιχεια,ισως να κανω και λαθος,και να υπαρχουν δεδομενα που δεν γνωριζω,ομως  τα ιδια κεφαλαια( καθαρη θεση της εταιριας),ειναι μικρη και τα χρηματα λιγα ,και αν οι τραπεζες εχουν προβλημα γενικα,και δεν θα μπορουν , να συνεχισουν με τον ιδιο ρυθμο την  χρηματοδοτηση ,ειναι βεβαιο η εταιρια θα καταφυγει σε αυξηση κεφαλαιου και σε μια τετοια περιπτωση η τιμη της μετοχης θα χασει παρα πολυ απο την σημερινη της τιμη.

savil 14-8-2011








Δεν υπάρχουν σχόλια: