Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

κριτηρια επιλογης για εισοδο σε μια εταιρια.

Θα σας γραψω μερικα κριτηρια  επιλογης , εταιρειων πριν κανουμε εισοδο  σε μια εταιρεια.

1ον και σπουδαιοτερο κριτηριο ειναι ο δανεισμος μιας εταιριας.Αυτη την εποχη  , ο δανεισμος δεν ειναι ευκολος ,αλλα απο την αλλη  αν δεν δικιολογειται απο υψηλη κερδοφορια,τοτε καταλαβενετε,οτι κατι δεν παει καλα στην εταιρια,και μαλιστα αν ο δανεισμος αυξανεται απο χρονο σε χρονο,χωρις τις αντιστοιχες αυξησεις στην καθαρη κερδοφορια μετα φορων,διοτι η αλλη απλη κερδοφορια ,πριν τους φορους κ,τ.λ ειναι μονο για τους μεγαλομετοχους και τους διοικουντες που τρωνε το φιλετο μιας εταιριας.

Ζηταμε επομενως εταιρειες με μηδενικο δανεισμο η με ελαχιστο,αλλα παντα να συνοδευεται με κερδοφορια και καλη μερισματικη αποδοση.Το τριπτυχο επομενως ειναι μηδενικος δανεισμος με κερδοφορια και μερισμα.

2ον κερδοφορια. Το κλειδι των αποφασεων .Εδω ειμαστε,αυτο ειναι το αιμα μιας  εταιριας  ,το κερδος, αυτο της δινει ζωη και πνοη,πρεπει ομως να συνοδευετε απο καλη μερισματικη αποδοση ,αλλα και με μια χρονικη σταθεροτητα στην κερδοφορια,οχι μια χρονια κερδος και 40 χρονια ζημια,αυτο δεν γινεται πιστευτο.Η κερδοφορια πρεπει να εχει μια διαχρονικοτητα και σταθεροτητα.

3ον προοπτικη.Σας ειπα ,οτι η προοπτικη ειναι ενα καλο κριτηριο ,που πρεπει να μελεταμε ,αλλα και αυτο  ειναι συνεχεια του προηγουμενου ,δηλαδη της κερδοφοριας,που επισης και αυτο ειναι συνεχεια της δανειακης επιβαρυνσης που εχει μια εταιρια.

4ον η εμπορευσιμοτητα της μετοχης.Μετοχη χωρις εμπορευσιμοτητα ,ειναι προβληματικη  μετοχη ακομη και αν πληρει  μερικα κριτηρια.

Υπαρχουν και αλλα πολλα,ειδικα για την πρωτη φαση επιλογης,δηλαδη την πρωτη επαφη γνωρμιας με μια εταιρια.

Βλεπετε ,οτι συνεχιζουμε να σας ενημερωνουμε ,με επιστημονικο τροπο ,για τις πρωτες ενεργειες που πρεπει να κανετε ,πριν κανετε εισοδο σε μια μετοχη ,δηλαδη στην πρωτη φαση επιλογης.

Γιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: